Egy olyan mentorprogram, ami átmeneti otthonban élő, tanulni vágyó gyerekeket köt össze, segíteni vágyó egyetemistákkal és felnőttekkel, azért, hogy a gyerkőcök fejlődjenek és kihozhassák magukból a legtöbbet!

(lathatatlaniskola.hu)

A Láthatatlan Iskola 2019 ősze óta működik alapítványként. Debreceni Rotaract Club néhány lelkes tagja hozta létre azért, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek oktatását segítsék és támogassák. Elsősorban a gyermekvédelmi alapellátásokat igénybe vevő gyermekeket célozza meg, azon belül is azokat, akik átmeneti gondozásban részesülnek. Jelenleg Debrecen összes családok átmeneti otthonában és gyermekek átmeneti otthonában tevékenykednek. Mentoraik pedig elsősorban segíteni vágyó egyetemisták. Az alapítvány nem rendelkezik saját épülettel, – mely a nevükre is utal – így az átmeneti otthonokba járnak a mentorok korrepetálni a gyermekeket.
Mindig a gyermekek igényeihez mérten segítenek az óvodás korosztálytól kezdve az érettségire való felkészítésig. Fő tevékenységük a személyes tanítás, de több közös programot is szerveznek, ahol mind a mentorok, mind a mentoráltak részt vesznek, ilyenek például:

 Ovis foglalkozások /2-3 mentor foglalkozik egy ovis csoporttal, ekkor kézműves –
mozgásos foglalkozásokat tartanak/
 Jövő – Menő Programsorozat /negyedévente összegyűlnek mindannyian, hogy egy
témakörről tapasztalat útján tanuljanak/
 Láthatatlan Nyári Tábor /napközis tábor, melynek alapja az élményalapú tanulás/
 Láthatatlan Évzáró és Évnyitó
 MentortaLI /célja, hogy előjöjjenek a kihívások, melyekkel a mentorok állnak
szemben/
 Mentorképzés

Mindezek a programok azért jöttek létre, hogy:
„a gyerekek megismerjék a tudás értékét, és a lehetőségekhez mérten megszeressék a tanulást, megismerjék a saját erősségeiket és megtalálják azt a módszert, amivel ők a legkönnyebben tudnak tanulni”.

Hogyan lehetsz mentor?
Ha elmúltál 18 éves, akkor két időszak van, amikor jelentkezni lehet (szeptember és február), ekkor egy jelentkezési lapot kell kitölteni, amely után a következőek várnak a jelentkezőre:
 Személyes mentorinterjú
 Mentor – mentorok beosztása
 Felkeres az adott intézményfelelőse, ahol tanítani fogsz
 Találkozol a mentoráltaddal személyesen
 Indul a közös tanulás

A mentorokat nem honorálják pénzösszeggel, de különböző továbbképzésekkel, előadásokkal és csapatépítő tréningekkel készülnek számukra. Ezek megszervezésében szakmai partnereik segédkeznek.
A COVID-19 a Láthatatlan Iskola életében is változásokat hozott. Facebook oldalukon 3 többször is beszámoltak arról, hogy az első hullám megjelenésekor is folytatták tevékenységüket, bár online, ami nehézségekbe ütközött. Az elmúlt pár hónapban pedig egy olyan projektbe kezdtek bele, amivel laptopokat gyűjtöttek az otthonokban élő gyerekek számára. Ezzel a megmozdulással 18 laptopot kaptak, illetve 3 laptopra elegendő pénzt. Így a jelenlegi helyzetben is folytatni tudják a mentorálást.

A szerző: Szögyényi Titanilla

Ismersz- e hasonló kezdeményezést? Ha igen, akkor számolj be róluk nekünk is!