Kocsis Petronella Alíz 3 éve találkozott elsőként az önkéntességgel. 2018-ban választották meg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Diákönkormányzat programkoordinátorává, majd rá 3 hónapra már az elnöki tisztséget töltötte be. Ezt 2 éven keresztül folytatta a középiskolai tanulmányai mellett. Ez alatt az idő alatt nagyon sokat fejlődött a kommunikációs készsége, elsajátította például a disputa, a programszervezés, projektmenedzsment alapjait és megtanult csapatban dolgozni.


Több rendezvény lebonyolításában is segített ez évek alatt. 2018-ban megrendezésre került a Kárpát-medencei Diákönkormányzatok találkozója, ahol szervező – logisztikusként vett részt az előkészületekben, és 9 napon át a lebonyolításban.
2018 és 2019-ben Jász-Nagykun-Szolnok megyei Sportnapok szervezői csapatát lelkesedésével erősítette. Úgyszintén ebben az években a Panyola fesztivál önkéntese volt. 2020-ban egy panyolai outdoor tréning szervező csapatának volt tagja. Több olyan rendezvény is volt, amely a saját és a diákönkormányzati csapat ötletein alapultak. Ezek tartalmaztak kulturális, oktatási és szabadidős programokat is.

2018-ban Petronella lakóhelyére, Tápiószelére látogattak el, ahol a Blaskovich Múzeum rejtelmeit mutatta be diáktársainak. Ebben az évben indult a diákönkormányzat kezdeményezésére a magyar filmművészetet bemutató Filmklub sorozat, melynek lényege, hogy a diákokat közelebb hozzák a magyar filmművészethez. Ez a program egy kis irodai részből indult, majd a nagy érdeklődésnek köszönhetően kinőtte magát. Így már ezeknek a programoknak a Tiszapart mozi ad otthont, és amikor lehetőség van rá elhívják a film rendezőjét is, hogy betekintést nyerjenek a film háttérmunkájába.

2019 nyarán a szolnoki Hetényi Géza Kórház beteg gyermekeinek gyűjtöttek játékokat, plüssállatokat, amelyet személyesen vittek el számukra. Rengeteg adomány gyűlt össze, amely az ország több tájáról érkezett. Erről az adománygyűjtésről a Szolnok TV is beszámolt a nézőinek.

Petronella legnagyobb büszkeségének a 2020. február 22-én megrendezésre került hagyományteremtő „Csillagok Alatt Megyei Diákbál”-t tartja, mivel hasonló Diákbál nem volt még Szolnok városában. Jász-Nagy-Szolnok Megye Megyeházának Dísztermében került megrendezésre, és közel 80 diák vett rajta részt. Mind az előkészületekben, mind a lebonyolításban és utómunkálatokban nagy kitartást és lendület tanúsított. A gyönyörű ruhákban lévő diákok, a zene, a vacsora, az egész este hangulata mind azt sugallta megvalósult egyik álma Petronellának, mely az volt, hogy valami marandót alkosson Szolnokon.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Diákönkormányzat mellett a Nemzeti Ifjúsági Tanácsban is tevékenykedik. Országos Ifjúsági Fórumain nagy szeretettel részt vett, illetve a Közéleti Mentorprogramjának résztvevője.

Jelenleg Jász-Nagykun-Szolnok megye delegálti posztját tölti be és képviseli a Nemzeti Ifjúsági Tanácsban a megyei fiatalok érdekeit, gondolatait.

Munkáját, motivációját, elért eredményeit a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület az Év Önkéntese Csiga Díjjal jutalmazta 2018-ban.
Diákönkormányzati évei alatt egy határozott, mégis empatikus és csapatjátékos vezető lett belőle, akihez társai bármikor fordulhattak, akik annyira közel álltak hozzá, hogy második családjának tartotta őket. Velük együtt rengeteg tapasztalatot, élményt, életre szóló kalandot szerzett. Az önkéntes évei ébresztették fel arra, hogy ez a vonal az életcélja, ebben találta meg hivatását. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy közösségszervező alapszakra jelentkezett az egyetemen és csak ebben a szakmában tudja magát elképzelni elkövetkezendő éveiben.