Horváth Mirtill, aki  23 éves jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központjának az ötödéves hallgatója, lett a Hét Önkéntese. Földrajz és történelem szakos tanárnak készül. A gyerekek mindig közel álltak a szívéhez a tanári pályára lépést is ezért választotta és az Amigos a gyerekekért Alapítvánnyal is így került kapcsolatba. Fontos számára, hogy a lehető legtöbbet hozza ki önmagamból és az adott helyzetekből, hogy ezzel másokon segíthessen és örömet okozhasson.


Amigos a gyerekekért
Mirtill 2019-ben hallott arról, hogy az Amigos a gyerekekért Alapítvány Szombathelyen is megkezd működését. Hírből azonban már ismerte a közösség munkáját, egy közeli ismerőse a budapesti csapatot erősítette, és már ekkor megszületett benne a vágy, hogy ezért a fontos célért tevékenykedő szervezet része legyen. 2019. márciustól az újonnan induló szombathelyi csapat egyik alapító tagjává vált öt másik lelkes társával együtt. Az önkéntesség lassan két éve része az életének; s már a mindennapjainak is, hiszen az önkéntes tevékenység mellett egy kisebb és egy nagyobb közösség szerves, alakító elemévé vált.
Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egy egyetemistákból álló jótékonysági szervezet. Célja a súlyosan beteg gyerekek napjainak szebbé tétele egy fontos eszközön, a nyelvtanuláson keresztül. Emellett a gyerekekkel eltöltött időt kiegészíti a játék, a kézműves foglalkozás és a barátkozás, hogy az együtt töltött idő mindig jó hangulatban és hasznosan teljen. A jelenlegi vírushelyzetben a közösség munkája némelyest átalakult, az online térben kezdték meg a foglalkozásokat, de a kezdeti cél és lelkesedés változatlan. Fő célkitűzésük pedig az, hogy egy nap minden beteg gyermek mellett legyen egy Amigo.


Minden kórházban töltött óra egy hatalmas élmény, egy nagy töltet. A gyerekekkel együtt a kórház falain belül nem csak ők feledkeznek meg a nehézségekről, hanem az Amigok is. Ilyenkor csak a gyerekek és az önkéntesek léteznek, a foglalkozás kiemel mindenkit a hétköznapokból és egy önfeledt, vidám hangulat tölti meg a kórtermeket.

A kórházi falakon túl
2020 nyarán a szombathelyi csapat egy különleges lehetőséget kapott, melyben Mirtill is részt vett. Az Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Közhasznú Alapítvány által szervezett Csodaszarvas tábor vendégei voltak a csapat tagjai és öt napot tölthettek el a gyerekekkel és családjukkal. A szombathelyi közösség egészének meghatározók voltak ezek a napok. Mirtill számára fantasztikus érzés volt a gyerekek, szülők és kórházi dolgozók részéről is érezni a bizalmat és szeretetet, amivel a kórház falain belül és kívül is fordulnak az Amigókhoz. Mind egyetértettek abban, hogy ezalatt az öt nap alatt befogadták őket egy nagy családba.

       

Csapat és önkéntesség
A jelenlegi helyzetben az online foglalkozások többféleképpen zajlanak. Az Amigók a kórházban lévő gyerekekkel, az otthon gyógyuló gyerekekkel és a rászoruló gyerekekkel is kapcsolatban állnak. Mirtill Amigóságát idén online kórházi látogatások során tapasztalta meg, Erasmusos kalandja alatt. Egy decemberi délután remek, játékos foglalkozásban volt része egy nagyfiúval, akivel jókat beszélgettek és izgalmas ország-város párbajt tartottak, amibe nagy örömükre néha a nővérek is bekapcsolódtak egy-egy segítő szóval.

Mirtill úgy érzi, hogy az Amigók önkéntes tevékenységük révén már mindannyian gazdag emberek: gazdagodtak barátokkal, élményekkel és a legfontosabb, sugárzó gyermekmosolyokkal, amik igazán megfizethetetlenek. Az önkéntesség számára leginkább a szeretetet jelenti. Mindannyian nyitott szívvel és jóakarattal mennek a gyerekekhez, hogy szebbé és boldogabbá tegyék a napjaikat. Emellett pedig egy támogató, motiváló közösséghez is tartozhatnak, ami még élvezetesebbé és szeretetteljesebbé teszi a tevékenységüket.