Újszászról több szerevezet is csatlakozott az Önkéntesség Magyarországi Évéhez. Legutóbb, a helyi önkormányzat hívására, a gyermekekért dolgoztak a város önkéntesei. 

 

Május 22-én vették kézbe a szerszámokat az újszásziak, hogy a Gyermeknapra megszépülhessen a Bakó úti játszótér. Rendbe tették a létesítmény környékét, fákat és virágokat ültettek, hogy a játékok körül szem gyönyörködtető környezetet teremtsenek. Az önkénteseket még a szemerkélő eső sem riasztotta el, jutalmuk pedig, szintén önkéntesek által készített és szervírozott, zsíros kenyér volt, amit együtt, jó kedvvel fogyasztottak el a munka végeztével.

Az erősödő eső a Táncsics úti játszótér rendbetételét megakadályozta, de a környékbeliek eldöntötték, hogy hamarosan erre a területre is sor kerül majd. Hiszen jól, gyorsan és remek hangulatban tudtak együtt dolgozni mindazok, akik úgy döntöttek rászánják egy napjukat városuk megszépítésére.

Az újszászi civilek és önkéntesek bebizonyították, hogy együtt erősek és komoly eredményeket tudnak elérni. De nem ez volt az első lépés. A szervezetek közül az Idősekért Alapítvány az elsők között csatlakozott az ÖMÉ 2021 által kiírt környezetvédelem és fenntarthatóság heti programhoz. Ennek jegyében célul tűzték ki az intézmény szelektív hulladék gyűjtést, annak hasznosítását. Az akció sikeresen április hónapban lezajlott.
A Római Katolikus Egyház Karitász Csoportja elől jár az adományok gyűjtésében, a célzott személyek, rászoruló családok segítésében, adományozásában. De rendszerességgel példát mutatnak a katolikus egyház környezetének karbantartásában, szépítésében is.
Az Egyszemélyes Civil Csoport tagjai a város életében munkájukkal folyamatosan új dolgokat mutatnak meg, ők is részt vettek a munkában.

A Roma Nemzetisági Önkormányzat is csatlakozott a kezdeményezéshez. A játszóterek megújítása mellett a Cinkapanna Étteremben Pünkösdi ételosztást szerveztek.

A városért tenni akaró szervezetek és önkéntesek így tették szebbé az újszászi tavaszt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.  Az önkormányzat és a civilek összefogása példaértékű volt, ennek eredménye a megszépült játszótér és az ételosztás.