Ismerjetek meg egy Bátor Cimborát, aki évek óta önkéntesként dolgozik azért, hogy a Bátor Tábor turnusai egyben élményterápiás lehetőségek is legyenek. Nagy Zoltán sorait olvashatjátok.

Hat évvel ezelőtt jelentkeztem először cimborának, azaz önkéntesnek a Bátor Táborba. Azóta szinte minden nyár és ősz biztos pontja egy-egy turnus számomra.

A tábor küldetése, hogy a daganatos és krónikusan beteg táborozókat visszavezesse a gondtalan gyermekkorba. Az élményterápiára alapozott tábor során a fő szerep a jókedvvé és a vidámságé, a táborozók a komfortzónájukból való kilépéssel megerősítést nyernek abban, hogy képesek szembeszállni a kihívásokkal, a táborban és azon kívül is. Az év során többféle típusú táborral töltik meg a hatvani tábor területét. Tavasszal a tesótáborokkal indul az év, amely során az érintett gyermekeket testvéreik is elkísérik. Nyaranta az egyhetes nyári turnusok váltják egymást, majd ősszel a családi táborok résztvevői érkeznek. A lélekmadár táborokba pedig olyan családok térnek vissza három alkalommal, akik elvesztették gyermeküket. A nyári turnusok során a gyerekek nagyjából egy hetet töltenek a táborban, az egymást követő turnusok korosztályonként és betegségtípusonként eltérőek. Az önkéntesek feladata az általános tábori lét segítése, valamint a programok tartása. A gyermekek önbizalmának erősítésében nagy segítség a táborban adott folyamatos pozitív visszacsatolás. Sok esetben a tábor adja a kortárs közösségbe való visszatérés lehetőségét is, amely szintén nagyon pozitívan alakítja a táborozók önképét.


Személyes kedvenceim a családi táborok. Ezekre az őszi hosszú hétvégékre olyan családok érkeznek, akiknek betegséggel érintett gyermeke fiatal ahhoz, hogy egyedül jöhessen a nyári táborokba. Ilyenkor a szülőknek és testvéreknek is lehetősége nyílik arra, hogy egy kicsit gondtalanná válhassanak és néhány felszabadult napot tölthessenek el egymással. Megérkezéskor sokszor sokkoló élmény a családoknak, hogy beöltözött, ugráló önkéntesek várják őket, azonban nagyon gyorsan megszokottá válik számukra, hogy itt mindenki elszakad a valóságtól.
Ahogy a Bátor Táboros önkéntességről mesélek, sokszor az az első visszajelzés, hogy megterhelő lehet. A táborok azonban tényleg a vidámságról és a jókedvről szólnak, önkéntesként sokkal többet kapunk, mint amennyit adunk. Az itt töltött napok alatt a hétköznapoktól való teljes elszakadásra számíthatunk, a táborban megtapasztalt jókedvet, nyitottságot és pozitív szemléletet magunkkal hozzuk a táborok után is. A tavasszal megrendezésre kerülő hosszú hétvégés képzések során rengeteg olyan új ismeretet, szemléletet kapunk, melyet utána a mindennapi életben is hasznosítanunk.
Az Élménykülönítménynek – azaz a Bátor Tábor működését segítő sportközösségnek – köszönhetően jótékony futóként is sikerült az Alapítvány munkáját támogatnom. A különböző sportrendezvényeken élménykülönítményesként induló versenyzők a vállalt táv métereinek jelképes örökbe adásával a tábor működtetését támogatják. Már a felkészülés során nagy motivációt jelentett, hogy milyen sok barát, ismerős és kolléga támogatta a kampányomat, melyet ezúton is köszönök! A futóversenyeken azóta is meglepő számomra, hogy mennyi bíztató szót és szurkolást kapok, ha az élménykülönítményes pólómban futok. Az idei év az Alapítvány működése elé is kihívásokat állított, a biztonság érdekében hagyományos tábor nem indult. Elindultak azonban az online turnusok, ősszel pedig egynapos családi programok vannak tervbe véve, de nagyon várjuk, hogy itt is minden visszatérjen a régi kerékvágásba.