Lehet-e korhatára az önkéntességnek? Az Új nemzedék újratöltve projekt szerint a válasz egyértelműen nem. A projekt, amely célkitűzése szerint 2020-ig 5 milliárd forintot szánt ifjúságfejlesztésre, önkéntességről készített összefoglalójában kiválóan szemlélteti, hogy már egészen kisgyermek kortól nyugdíjas éveinkig nyújthat nekünk valamit az önkéntesség.

Szerző: Fitos Kinga Brigitta

Gyermekkor

Már óvodáskortól a kisiskolás koron át érdemes a gyermekeket az önkéntesség apró, akár játékos feladataival megismertetni, hiszen már fiatal korban fontos a proszociális viselkedésre való nevelés elkezdése, ezzel is elősegítve a gyermekek társas kapcsolatainak fejlődését, és a közösséghez tartozás érzésének kialakulását.

Tinédzserkor

Serdülőkorban a fiataloknak az önkéntesség az önállósodás egy lépcsőjeként is felfogható. Saját feladataikkal lassan megtanulják mi is az önállóság, elkezdik megtalálni önmagukat és érdeklődési köreiket is ezekben az években. A tinédzserkor végéhez közelítve pedig akár jövőképük formálásában is segítségükre lehet, hiszen ha bizonytalanok, az önkéntességgel irányt találhatnak, kísérletezhetnek mi kelti fel az érdeklődésüket, ha pedig már van egy elképzelt jövőkép, megerősítést nyerhetnek. Ezért is lehet jelentős hatással a tizenévesekre a kötelező iskolai közösségi szolgálat, melyet 2016 óta szükséges elvégezni az érettségi megszerzéséhez. A kötelező önkéntesség mellett ebben a korban már könnyen végezhető akár külföldi önkéntesmunka is, mely a nyelvtudásnak is kedvez, és a jótét mellett világot is
láthat a fiatal önkéntes.

Fiatal felnőttek

Az iskolapadból történő kilépés sem jelenti azt, hogy többé ne lenne hasznos és fontos az önkéntesség. A tinédzserévek végén és a húszas évek elején az önkéntesség nyeresége már nem feltétlenül az érdeklődési kör, esetleg karrierút kialakítása lehet, hiszen ebben a korban már a társadalomért végzett munka belső motivációja is meghatározó. Ezidő alatt végzett itthoni vagy külföldi önkéntesmunka hozzásegítheti a fiatal felnőtteket, hogy megtalálják a helyüket a társadalomban.

Felnőttek

Felnőttkorban akár tanulókról, munkahellyel rendelkezőkről vagy munkanélküliekről van szó, mindenki profitálhat az önkéntességből. Az önkéntesség ebben az életszakaszban segíti a munkaerőpiaci kompetenciák megerősödését, de akár ki is kapcsolhatja a munkaerőpiacon kívül a munkavállalót. Amennyiben a munkanélkülieket nézzük, nekik a kompetenciáik szinten tartását is jelentheti egy-egy önkéntes feladat. Felnőttkorban már jobban jelen van a világra való hatni akarás, melyre az önkéntes munka kiváló lehetőség, nem beszélve arról, hogy ezzel akár szakmai fejlődést is nyerhet az adott önkéntes.

Szerző: Fitos Kinga

Időskor

Az önkéntesség nem ér véget a munkaerőpiacon töltött éveinkkel, folytatódhat ez nyugdíjas éveinkre is. Idős korban az önkéntességnek leginkább lélektani jó hatásai vannak, hiszen ki- vagy akár bekapcsolja az önkénteskedni vágyót, a társaság pedig kimondottan fontos a nyugdíjas éveikben járóknak is. Előfordulhat az is, hogy az életük során megszerzett tapasztalatokat nyugdíjas éveik során az önkéntességen keresztül még hasznosítani is tudják.