Bartókné Piller Magdi több, mint harminc éve vesz részt önkéntesként Pusztaszabolcs közéletében. Elkötelezettsége, kitartása példaértékű, munkájának minősége magas színvonalú.

Teljes odaadással hisz a közösség kultúrát, hagyományt őrző és teremtő erejében, az emberek egymás iránti szeretetében, élményt adó együttlétében. A gyermekek a magyar és a helyi hagyományt, értékeket, a természetet, a környezetvédelmét megismerő, megszerető, tovább vivő szerepében. Ez határozza meg széleskörű, változatos, sokszínű, értékes, minden esetben a közösség javát szolgáló civil munkáját.

Negyedik éve egyik szerkesztője és írója a Szabolcsi Kincses Kalendáriumnak. Az általa minden évben, tavaly is elkészített, idén is folyamatban lévő anyagok elősegítik az olvasóknak a helyi hagyományok, történések megismerését, a konyhakert vegyszermentes, szülőktől, nagyszülőktől örökölt művelési módszereinek megismerést, a komposztálást, az őshonos fák jelentőségét. Gyógy- és fűszernövények termesztését, hatását, felhasználását mutatja be saját tapasztalatai és használata alapján. A kalendáriumban közölt étel- és sütemény receptjei is a hagyományt, az egészséget képviselik. Mind ezekhez saját fényképeket készít, ami munkájának hitelességét és szépségét növeli.

Alapítványunk hagyományőrző civil munkájának óvodai szakértője és szervezője: tavaszűző Kisze égetés, versünnep április 11-én, szüreti ünnep, Népmese napja. Az óvoda történetéről, hagyományőrző jó gyakorlatáról, környezeti és természeti neveléséről három helytörténeti kiadványt készített. További kiadványoknak is társszerzője. Pl. a Helytörténeti gyűjteményről.
Részt vesz a települési értéktár munkájában, egyik szervezője volt a július végi helyi értékek kirakat kiállításának. A megye programjain az alapítvány civil önkénteseivel működtetője a Hungarikum játszóháznak, amely a hungarikumok, a megyei és a helyi értékek megismertetését jelenti játékos módon.
A Fogathajtó versenyen civil önkéntesként készített művészi fotóiból Pusztaszabolcson és Csákváron rendeztek kiállítást 2019-ben és 2021-ben. Civil önkéntesként vezeti a kézimunka szakkört. Helyi kézművesek és a szakkör tagjainak munkáiból kiállítást szervez.
Alapítványi jó gyakorlatból előadásokat tart, például Perkátán cselekvő közösségek témakörben.
Ugyanakkor óvodásoknak és Idősek Klubjában nagy sikere volt Kertünk madarai előadásnak.

Az alapítvány kuratóriumi tagjaként és szervezőként részt vesz a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző Alapítvány működésének fenntartásában, szervezője eseményeknek (Szépirodalmi Maraton…), pénztárosi és egyéb szervezői feladatokat lát el.
Civil önkéntes munkájával tartó pillére az alapítvány működésének és szakmai munkájának, amely erősíti a Pusztaszabolcson élők hasznos és kellemes időtöltését, kötődését lakóhelyükhöz.

Tevékenysége, alkotókészsége nyomán erősödik az óvódások hagyomány szeretete és sokasodnak élményeik, a felnőttekben a hagyományok, a környezet, a természet szeretete kapcsolódik a lakóhely, a szülőföld megismeréséhez és szeretetéhez. Kedvet kap, aki vele dolgozik, vagy látja munkálkodni, hogy beálljon mellé civil önkéntesnek és segítse a település közösségét a fejlődésben.
Sokunk számára példa!